فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال هجدهم شماره 56 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 28
|
  • مهسا فاطمی*، نوذر منفرد، کورش رضایی مقدم، فاطمه بادزبان صفحات 13-32
    افزایش نیاز جوامع بشری به امنیت غذایی و توسعه علم و فناوری های نوین، نظیر تولید ارقام پرمحصول، استفاده از نهاده های شیمیایی و مهندسی ژنتیک دارای اثرات مخرب بر محیط زیست و منابع طبیعی است؛ لذا تلاش های گسترده ای برای معرفی کشاورزی جایگزین به عنوان یکی از راه حل های دستیابی به توسعه پایدار مطرح شده است. کشاورزی ارگانیک، نوعی کشاورزی پایدار با هدف ایجاد سیستم های تولیدی کشاورزی یکپارچه، نظام یافته و انسانی است که تضادی با منافع زیست محیطی و اقتصادی نداشته باشد. هدف پژوهش حاضر، واکاوی عوامل موثر بر فعالیت های کشاورزی ارگانیک در بین زارعین استان بوشهر می باشد. این پژوهش با بهره گیری از پیمایش، به جمع آوری اطلاعات از 67 کشاورز در دو منطقه استان بوشهر با روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی پرداخته است. روایی صوری و پایایی پرسشنامه به ترتیب توسط استادان دانشگاه و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و انجام یک مطالعه راهنما تایید شد. دامنه ضرایب آلفای کرونباخ بین 6/0 تا 91/0 به دست آمد. یافته های مدل های معادلات ساختاری حاصل از داده های دو منطقه مورد مطالعه نشان داد که مولفه هایی همچون دانش اصول کشاورزی ارگانیک، نگرش نسبت به حفظ محیط زیست، نگرش نسبت به سلامتی انسان، آگاهی از پیامدهای منفی کشاورزی متداول و نگرش نسبت به گروه مرجع بر نگرش کشاورزان و رفتارهای آنان نسبت به شیوه های کشاورزی ارگانیک تاثیر دارند. در نهایت، پیشنهادهایی در راستای تشویق زارعین برای به کارگیری کشاورزی ارگانیک ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نگرش، رفتار، محیط زیست، ارگانیک، کشاورزی پایدار
  • سهراب دل انگیزان، عبدالحمید پاپ زن، شیرین آرمند* صفحات 33-48

    با توجه به اولویت تامین غذای سالم برای جامعه، برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه تغذیه که در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی، آورده شده است و عبارتند از: تعهد سیاسی و عزم کلی دولت در سیاست گذاری های سطح ملی برای کاهش گرسنگی و سوءتغذیه و دستیابی به امنیت غذایی پایدار اعلام شده است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدلی برای تجاری سازی محصولات ارگانیک استان کرمانشاه است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی است و با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش عبارت است از استادان فعال در زمینه محصولات ارگانیک در دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی و همچنین فروشگاه های محصولات ارگانیک سطح شهر و کارشناسان سازمان های مرتبط با موضوع پژوهش. از نمونه گیری هدفمند در ابتدا و در ادامه از روش گلوله برفی استفاده شد. شمار مشارکت کنندگان در پژوهش با استفاده از شاخص اشباع نظری به 19 نفر رسید. داده ها به روش مصاحبه عمیق، مشاهده مستقیم و اسناد کتابخانه ای و اینترنتی گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان دهنده 27 مقوله اصلی است که به صورت پارادایمی ترسیم شده است. در هسته مدل پارادایمی تولید و تجاری سازی محصولات ارگانیک قرار دارد. براساس نتایج به دست آمده از پژوهش آزمایشگاه های مجهز، فعالیت های تحقیق و توسعه محصولات ارگانیک در مراکز علمی، سطح درآمد قابل تصرف مصرف کنندگان، طراحی آمیخته بازاریابی، قوانین و مقررات پشتیبان، ضرورت ارگان واحد در زمینه محصولات ارگانیک و راهبردهای جایگزین فرایندهای تولید مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر راهبردهای تجاری سازی محصولات پاک (ارگانیک) بخش کشاورزی استان کرمانشاه می باشد.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، محصولات پاک، کشاورزی ارگانیک، محصولات ارگانیک
  • رسول لقمانپور زرینی* صفحات 49-71
    انتخاب و تطابق صحیح تراکتور با تجهیزات و بالعکس و در نظر داشتن سطح توجیه کننده مالکیت در اقتصاد کشاورزی و بازدهی آن و انجام به موقع عملیات زراعی نقش مهمی را ایفا می کند؛ از این رو نیاز به دقت و حساسیت زیاد در این امر حس می شود. مدیریت، زمانی به موفقیت کامل از به کارگیری مکانیزاسیون خواهد رسید که با حداقل تعداد ماشین های کشاورزی و کمترین میزان توان به بالاترین درجه مکانیزاسیون کشاورزی با توجه به زمان قابل کار دست یابد. در این تحقیق، یک سامانه رایانه ای تصمیم یار با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک طراحی و تدوین شد. این سامانه قادر است با استفاده از معیارهای ارزیابی موثر و متداخل، برای منبع توان در دسترس، ماشین زراعی متناسب و بالعکس را با توجه به تقویم زراعی برای انجام عملیات مکانیزه انتخاب کند. در پایان، این سامانه برای سنجش میزان انعطاف و کارایی، در مزرعه شالیزاری به مساحت 6/8 هکتار مورد استفاده قرار گرفت. کاهش هزینه های مشاوره ای، حذف سلیقه ها و اتکا به دانش فنی و واقعی، افزایش راندمان کار، جلوگیری از اتلاف انرژی، سرمایه و فشردگی بیش از حد خاک مزرعه و... را می توان از مدیریت صحیح عملیات مکانیزه کشاورزی به دنبال به کارگیری از سامانه تصمیم یار نام برد. به علاوه، این سامانه را می توان برای اهداف مدیریتی، آموزشی و پژوهشی در زمینه ماشین های کشاورزی به کار برد.
    کلیدواژگان: سامانه تصمیم یار، عملیات زراعی، تراکتور، ماشین های کشاورزی، مکانیزاسیون
  • مصطفی جعفریان، جلال برادران مطیع*، رحیم آزادنیا صفحات 73-91
    ناهمواری و وجود بقایای گیاهی در سطح خاک به خصوص در اراضی دیم، می تواند موجب کند شدن روند فرسایش شود. هدف از این تحقیق، انتخاب مناسب ترین روش خاک ورزی است که بیشترین شاخص ناهمواری و کمترین میزان دفن بقایای گیاهی را داشته باشد. آزمایش ها با آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل نوع دستگاه خاک ورز (چهار سطح گاوآهن برگردان دار، برگردان دار+ دیسک، گاوآهن بشقابی و خاک ورز قلمی)، سرعت شخم زنی (سه سطح 3، 5 و 7 کیلومتر بر ساعت) و عمق شخم (دو سطح 20-15 و 30-25 سانتی متر) اجرا شد. ناهمواری سطح خاک، به کمک دستگاه پین متر اندازه گیری شد. برای تعیین درصد زیر خاک شدن بقایای گیاهی، از روش پردازش تصویر استفاده شد. نتایج نشان داد تاثیر تمام متغیرهای اصلی بر شاخص ناهمواری سطح خاک معنی دار است و بیشترین و کمترین شاخص ناهمواری به ترتیب مربوط به گاوآهن برگردان دار (8/12 سانتی متر) و ترکیب برگردان دار+دیسک (6/3 سانتی متر) بود. همچنین گاوآهن قلمی و شخم ترکیب برگردان دار+دیسک به ترتیب کمترین و بیشترین میزان زیر خاک شدن بقایای گیاهی را با مقادیر 3/29 و 9/92 درصد نشان دادند. با توجه به نتایج می توان خاک ورز قلمی را به عنوان مناسب ترین روش خاک ورزی از نظر حفاظت از خاک در مقابل فرسایش بادی و آبی انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: خاک ورزی، حفاظت از خاک، فرسایش بادی، فرسایش آبی، پردازش تصویر، پین متر
  • حسین صبوری فرد*، احمد انتظاری صفحات 93-110
    به منظور بررسی تاثیرات تاریخ کشت و دور آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی ارزن نوتریفید، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در چهار تاریخ کشت (یک خرداد، 12 خرداد، 23 خرداد، سوم تیر) و سه دور آبیاری (8، 11 و 14 روز) در مزرعه آموزشی- تحقیقاتی دانشکده کشاورزی نیشابور در سال زراعی 98-1397 انجام گرفت. محصول علوفه چین اول و دوم، از نظر صفات کمی (عملکرد علوفه تر و خشک، نسبت برگ به ساقه، تعداد پنجه در بوته در مترمربع) و ویژگی های کیفی (مقدار پروتیین کل، درصد خاکستر) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد با کاهش فاصله دور آبیاری، عملکرد علوفه تر در واحد سطح، افزایش یافت. با تاخیر در کاشت، عملکرد علوفه تر در واحد سطح کاهش یافت. با کاهش تعداد پنجه در چین دوم، درصد پروتیین و درصد خاکستر افزایش یافت؛ زیرا باعث افزایش نسبت برگ در ساقه شد. با افزایش دور آبیاری، ماده خشک کل، درصد پروتیین، تعداد پنجه در بوته، وزن تر ساقه کاهش یافت. همچنین با تاخیر در زمان کاشت، میزان ماده خشک کل، وزن تر ساقه، مقدار عملکرد پروتیین، وزن تر برگ کاهش یافت.
    کلیدواژگان: علوفه، صفات مورفولوژیک، ماده خشک، راندمان، زراعت
  • کورش اسفندیاری*، عرفان صفرزاده صفحات 111-122
    سیب یک محصول کشاورزی باارزش است که می توان با خشک کردن آن به صورت ورقه های نازک ارزش افزوده فراوانی را از منظر اقتصادی ایجاد کرد. در پژوهش حاضر، از یک خشک کن کانالی آزمایشگاهی به منظور بهینه سازی اقتصادی فرایند خشک کردن ورقه های سیب سرخ با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) استفاده گردید. روش سطح پاسخ با طراحی آزمایش هایی که در آ ن ها تمامی پارامترهای مستقل به صورت هم زمان تغییر می یابند، تاثیر هم زمان تمامی پارامترها را بر خروجی (خروجی های) آزمایش، تعیین می کند و تصویری کامل از چگونگی تاثیرگذاری پارامترها بر خروجی آزمایش ها را در اختیار پژوهش گر قرار می دهد. برای طراحی آزمایش به روش RSM در پژوهش حاضر، دو پارامتر دما و سرعت هوای عبوری از درون کانال خشک کن به عنوان متغیرهای مستقل و دو پارامتر زمان خشک شدن و میزان مصرف انرژی به عنوان متغیرهای هدف (پاسخ) به منظور بهینه سازی انتخاب شدند. به منظور طراحی آزمایش ها به روش RSM، روش طراحی مرکب مرکزی (CCD) به کار گرفته شد. درنهایت با انجام آزمایش های طراحی شده و استفاده از آنالیز واریانس (ANOVA)، شرایط بهینه خشک کردن سیب سرخ به صورت دمای هوای عبوری برابر با 70 درجه سانتی گراد و سرعت هوای عبوری برابر با 3 متر بر ثانیه تعیین شد که در این حالت میزان مصرف انرژی و مدت زمان خشک شدن در آزمون اعتبارسنجی به ترتیب برابر با 51/1 کیلووات ساعت (در مقابل 36/1 کیلووات ساعت پیش بینی شده) و 46 دقیقه (در مقابل 41 دقیقه پیش بینی شده) خواهد بود.
    کلیدواژگان: خشک کردن، خشک کن هوای گرم، بهینه سازی فرایند، روش سطح پاسخ، میوه سیب
  • لیلا زیرجانی* صفحات 123-132
    در سال های اخیر، در پی افزایش توجه عمومی نسبت به حفظ سلامتی و وزن متعادل بدن، تحقیقات بسیاری در خصوص استفاده از شیرین کننده ها و یافتن انواع جایگزین برای آنها صورت گرفته است. در این مطالعه، کاهش میزان شکر در فرمولاسیون مربای خیار با استفاده از شیرین کننده استویا بررسی شد. به منظور بهینه سازی فرمول و تولید مربای کم کالری خیار دو فاکتور شکر و استویا در سه سطح مختلف (30 ، 50 و 100 درصد) بررسی گردید. پس از تولید، مربا در یخچال نگهداری شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی آن شامل: آزمون های کنترل کیفیت، آزمون های میکروبی و ارزیابی حسی، در چهار دوره زمانی بلافاصله پس از تولید و 10، 20 و 30 روز پس از تولید، ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که جایگزینی درصدی از شکر موجود در فرمولاسیون مربای خیار با استویا امکان پذیر است و ارزیابان حسی به نمونه حاوی 50 درصد شکر و 50 درصد استویا امتیازات خوبی دادند و می توان از آن با هدف رژیمی کردن مربای خیار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استویا، خیار، جایگزین شکر، شیرین کننده طبیعی، مربای کم کالری
  • مانی قنبری*، مسعود دهقانی صوفی صفحات 133-144
    در این پژوهش، برخی از خواص فیزیکی، ثقلی و مکانیکی نوعی از کلم قمری به نام قنبید، اندازه گیری و بررسی شد. نتایج خواص فیزیکی نشان داد که میانگین های قطر بزرگ، قطر میانی، قطر کوچک، میانگین حسابی قطر، میانگین قطر هندسی، سطح و ضریب کرویت در کلم قمری (قنبید) به ترتیب  mm87،  mm57/82،  mm71/72،  mm76/80،  mm45/80، cm234/8، 922/0 هستند. نتایج خواص ثقلی نشان داد که میانگین های چگالی توده، چگالی واقعی و تخلخل، به ترتیب  33/280، 76/928 و 69% به دست آمدند. آزمایش های خواص مکانیکی نشان داد که میانگین های تنش گسیختگی، کرنش گسیختگی، ضریب الاستیسیته، میزان چقرمگی، ضریب اصطکاک غلتشی و ضریب اصطکاک لغزشی این گیاه به ترتیب برابر MPa 12/1، 25/0 ، MPa 24/4، mJ/mm2 658/0، 05/0 و 64/0 هستند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در طراحی ماشین آلات مورداستفاده در عملیات برداشت، انتقال، جداسازی، درجه بندی، شستشو، کیفیت سنجی، نگهداری، فراوری و بسته بندی مواد غذایی کاربرد فراوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، خواص ثقلی، خواص مکانیکی، کلم قمری
  • طیبه ستائی مختاری، فاطمه شهدادی، علی صالحی ساردویی* صفحات 145-158
    در قرن حاضر، تحقیقات گسترده ای در مورد گیاهان دارویی انجام شده و داروهایی با منشا طبیعی افق های جدیدی را برای جامعه پزشکان، داروسازان و پژوهشگران گشوده است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر حلال های مختلف بر میزان درصد مهار رادیکال آزاد DPPH و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاهان دارویی بومی شهرستان جیرفت می باشد. در این پژوهش، شش گیاه دارویی بومی شهرستان جیرفت (آویشن، مرزه، نعناع فلفلی، کاکوتی کوهی، رزماری و بومادران) آزمایش شدند. عصاره گیری از قسمت های هوایی گیاهان با استفاده از حلال های متانول 80 درصد، اتانول 50 درصد، استون و هگزان (100 درصد) انجام شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی به روش 2 و 2 دی فنیل- 1- پیکریل هیدرازیل، درصد مهار رادیکال آزاد DPPH اندازه گیری شد. از بین حلال های موردمطالعه در هر شش گیاه، عصاره های استخراج شده با حلال متانول 80 درصد، بیشترین و حلال هگزان کمترین میزان جذب رادیکال آزاد بود. از بین گیاهان موردمطالعه، نعناع فلفلی در استخراج با هر چهار حلال (حلال متانول IC50:20.9 ppm، اتانول IC50:34ppm، استون  IC50:44.2ppm و هگزان IC50:49.19ppm) دارای کمترین IC50 و گیاه کاکوتی کوهی (حلال متانول IC50:1090.78ppm، اتانول IC50:1209.3ppm، استون  IC50:1439.23ppmو هگزان IC50:1898.7ppm) دارای بالاترین مقدار بود. همچنین نتایج نشان داد که تمامی شش گیاه دارویی مورد پژوهش، خواص ضدرادیکالی دارند و عصاره الکلی متانولی 80 درصد این گیاهان می توانند در صنایع مختلف به عنوان مواد آنتی اکسیدان طبیعی استفاده شوند.
    کلیدواژگان: خواص ضدرادیکالی، عصاره گیری، رویشگاه جیرفت، DPPH، IC50
  • سعیدرضا یعقوبی*، ابوالفضل لطفی صفحات 159-173
    به منظور ارزیابی مویان های کاهش دهنده کشش سطحی در خصوصیات علف کشی نسبت های مختلف اسید استیک و اسید سیتریک، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول دارای دوازده سطح شامل نسبت های اسید استیک به اسید سیتریک 100- صفر، 80-20، 60-40 و 50-50 درصد در غلظت های 2، 5، 10 درصد از نسبت های بیان شده که به عنوان محلول نهایی برای محلول پاشی در نظر گرفته شد. فاکتور دوم شامل کاربرد مویان های CDEA، LAE، SLS و KECO همراه با مخلوط اسید استیک و اسید سیتریک و به کارنبردن مویان به عنوان شاهد بود. نتایج این آزمایش نشان داد در نسبت های بالاتر اسید استیک به اسید سیتریک وزن خشک، سطح برگ یولاف و خردل وحشی، کاهش معنی دار و درصد مرگ ومیر افزایش معنی داری یافت. کاربرد مویان ها همراه با مخلوط های اسید استیک و اسید سیتریک خاصیت علف کشی را به ویژه در دوزهای 5 و 10 درصد بیش از دو برابر افزایش دادند. براساس نتایج این آزمایش، کاربرد نسبت های اسید استیک به اسید سیتریک 100-0 و80-20 درصد در غلظت های 5 و 10 درصد به همراه مویان های CDEA یا LAE بالاترین کارایی را برای از بین بردن علف های هرز به صورت غیرانتخابی داشت.
    کلیدواژگان: علف هرز، مدیریت، کشاورزی ارگانیک، مویان
  • هاله همتی*، رقیه اشرفی یورقانلو، مهلا پیروزی فرد صفحات 175-188
    هدف از این پژوهش، تولید فیلم های زیست تخریب پذیر و ضدمیکروبی بر پایه گلوتن گندم و اثر افزودن صمغ آلژینات (0 تا 5/1%) و عصاره برگ گردو (ppm 800 ،400 و 200) و اثرات این متغیرها بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فیلم‏ها است. نتایج نشان داد که با افزودن مقادیر مختلف صمغ آلژینات و عصاره به فیلم، از انحلال‏پذیری و نفوذپذیری فیلم‏ها نسبت به بخارآب به‏طور معنی‏داری کاسته شد. فیلم حاوی 5/1% صمغ و ppm 800 عصاره، کمترین میزان انحلال‏پذیری (109/22%) و کمترین نفوذپذیری به بخارآب به میزان g/m.s.Pa 11-10× 039/5 را دارا بود. با افزودن عصاره و افزایش غلظت به‏کار رفته از آن در ترکیب فیلم‏ها، افزایش معنی‏داری در میزان محتوای آنتی‏اکسیدانی فیلم‏ها گردید؛ به‏طوری‏که نمونه فیلم حاوی ppm 800 عصاره بیشترین توانایی آنتی‏اکسیدانی را داشتند. ارزیابی خواص مکانیکی نیز نشان داد که افزودن عصاره و صمغ آلژینات سبب کاهش معنی‏داری بر میزان درصد کشش و مقاومت کششی فیلم‏ها با افزایش صمغ نسبت به نمونه شاهد شدند. بیشترین قطر عدم هاله رشد مربوط به نمونه حاوی ppm 800 عصاره بر روی ای کولای و استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب برابر با 631/27 و 076/25 میلی‏متر بود. نتایج به دست آمده نشان داد که عصاره برگ گردو می‏تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ترکیب با فیلم برای بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین گندم، صمغ آلزینات، عصاره برگ گردو
  • فاطمه شهدادی*، طیبه ستائی مختاری، علی صالحی ساردویی صفحات 189-206
    در این پژوهش شش گیاه دارویی بومی شهرستان جیرفت به نام های آویشن (Thymus vulgaris)، مرزه (Satureja hortensis)، نعناع فلفلی (Mentha piperita)، مریم گلی (Salvia officinalis)، رزماری (Rosmarinus officinalis) و بومادران (Achillea millefolium) برای انجام آزمایش ها نمونه برداری شدند. اسانس گیری از قسمت های هوایی به روش تقطیر با بخار صورت گرفت و اسانس ها به وسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به طیف سنج جرمی آنالیز شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان ترکیبات فنولی کل مربوط به اسانس های نعناع فلفلی و کمترین میزان ترکیبات فنولی مربوط به اسانس مرزه بود. اسانس گیاه مریم گلی دارای بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH  و اسانس مرزه دارای کمترین درصد حذف رادیکال آزادDPPH  بود. تجزیه اسانس این گیاهان نشان داد که ترکیب آلفا پینن در اسانس این گیاهان مشترک است. در بین ترکیبات تشکیل دهنده روغن فرار مریم گلی بیشترین مقدار مربوط به کامفر (60/33 درصد)، آلفا-توجن (45/25 درصد)، 1، 8-سینیول (83/13 درصد)، آلفا-پینن (01/7 درصد) و بتاپینن (49/6 درصد)، در اسانس بومادران بیشترین مقدار مربوط به 1، 8-سینیول (37/24 درصد)، کارواکرول (57/15 درصد) و گاما-ترپینن (63/9 درصد) بود. ترکیبات عمده اسانس آویشن شامل تیمول (23/56 درصد)، گاما-ترپینن (59/14 درصد) و سیمن (49/13 درصد)، ترکیبات عمده اسانس مرزه، کارواکرول (16/54 درصد)، گاما-ترپینن (87/28 درصد) و سیمن (74/8 درصد)، اسانس نعناع فلفلی منتول (34/40 درصد) و منتون (57/29 درصد) و ترکیبات اصلی اسانس رزماری وربنون (93/16)، آلفا پینن (48/15 درصد)، کامفر (99/11 درصد) و بورنیل استات (32/10 درصد) بودند. در این تحقیق مشخص شد که اسانس همه گیاهان موردمطالعه دارای ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی هستند و می توانند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در صنعت مواد غذایی و دارویی به کار روند.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی کل، ترکیبات شیمیایی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، گیاهان دارویی
  • وحید بهرام پور* صفحات 207-213

    در این تحقیق، تاثیر تعداد روز تزریق هورمون تحریک کننده فولیکولی ([1]FSH) همراه با هورمون پروژسترون بر تخمک ریزی در فصل غیرتولیدمثلی (زمستان) در اطراف منطقه کرمان مطالعه شد. برای این منظور از تعداد 160 راس گوسفند کرمانی با وزن مناسب که تقریبا 60 روز از زایمان آن ها سپری شده و سنی بین 5 تا 7 سال داشتند، انتخاب شد و براساس سن و وزن به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. همه گروه ها به غیر از گروه شاهد، به مدت 12 روز با سیدر تحت پروژسترون درمانی قرار گرفتند. پس از خروج سیدر به گروه اول هورمون FSH به میزان 25 میلی گرم در یک روز، گروه دوم 25 میلی گرم در روز اول و 10 میلی گرم در روز دوم، گروه سوم 25 میلی گرم در روز اول و 10 میلی گرم در روز دوم و 5 میلی گرم در روز سوم تزریق شد. پنج روز پس از آن، میش ها کشتارگاه شدند و تعداد جسم زرد آن ها در سطح تخمدان بررسی شد. نتایج نشان داد تعداد روز های تزریق هورمون FSH تفاوت معنی داری روی تعداد تخمک آزاد شده دارد (P <0/05). به صورتی که تزریق FSH در سه روز متوالی، بیشترین تاثیر را در بلوغ تخمک و میزان آزادسازی تخمک در گوسفند کرمانی داشت.

    کلیدواژگان: تخمک ریزی، سیدر، گوسفند کرمانی، FSH
  • محمد نجفیان اشرفی، هومن شعبانی اسرمی، زین العابدین وثوقی رودگر، محمد قربانیان فر*، معین دهقان صفحات 215-225
    چوب و محصولات چوبی به دلیل مقاومت های بسیار بالا، یکی از مهم ترین محصولات مورد استفاده در ساختمان سازی در سراسر جهان است. در این پژوهش از چوب راش سنگده مازندران و الوارهای وارداتی راش گرجستان استفاده شد. خواص فیزیکی شامل (دانسیته خشک و بحرانی، هم کشیدگی و واکشیدگی) و خواص مکانیکی شامل (مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، فشار موازی به الیاف، برش موازی به الیاف، کشش موازی و عمود به الیاف، مقاومت به نگه داری پیچ در دو جهت مماسی و شعاعی و سختی) بررسی شدند. در این آزمایش از استانداردهای ISO 3129 و ASTM (D143) به ترتیب برای انجام آزمایش های فیزیکی و مکانیکی استفاده شد. رطوبت کلیه نمونه ها در هنگام انجام آزمایش های مکانیکی 12 درصد بود. متوسط دانسیته خشک به دست آمده از چوب راش سنگده و گرجستان به ترتیب برابر با 0.616 و 0.65 گرم بر سانتی متر مکعب بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی این دو راش مورد استفاده، بعد از آزمون (T-test) به جز دانسیته بحرانی، هم کشیدگی شعاعی و واکشیدگی شعاعی مشاهده شد. همچنین مقاومت های مکانیکی اندازه گیری شده الوارهای راش گرجستان بسیار بالاتر از چوب راش سنگده بود که به دانسیته بالاتر الوار راش گرجستان نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: چوب راش، دانسیته، خصوصیات فیزیکی، خصوصیات مکانیکی
  • امین جوربندیان* صفحات 227-235
    به منظور بررسی تاثیر مواد استخراجی چوب بر خواص حرارتی، چوب سنجد از منطقه جنوب شهر همدان تهیه گردید. بخش چوب درون به پودر چوب تبدیل شد. استخراج از پودر چوب به روش سوکسوله با استفاده از حلال اتانول- تولوین و مطابق با استاندارد ASTM : D 1107-96 روش T 204 OS-76 انجام شد. پودرهای چوب استخراج شده و استخراج نشده به وسیله دستگاه آنالیز حرارتی آزمایش شدند. نتایج نمودارهای آنالیز گرماسنجی وزنی (TGA)، مشتق گرماسنجی وزنی (DTG) و آنالیز حرارتی تفاضلی (DTA) حاصل نشان می دهد مواد استخراجی در این چوب باعث شده اند کاهش وزن ناشی از تخریب در حرارت های بالاتر صورت گیرد. مواد استخراجی، سرعت تخریب در اثر تجزیه حرارتی را کاهش داده اند و حضور مواد استخراجی در چوب باعث شده انرژی حرارتی بیشتری آزاد شود که ناشی از سوختن این مواد می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد مواد استخراجی در این چوب، مقاومت حرارتی را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: سنجد، مواد استخراجی چوب، آنالیز حرارتی، مقاومت حرارتی، گرماسنجی وزنی
  • علی حسن پور تیچی*، مجتبی رضانژاد دیوکلایی، امین خطیری، محمدمهدی کاظمیان صفحات 237-250

    بررسی تغییرات ویژگی های بیومتری و آناتومی گونه های چوبی در قسمت های مختلف ساقه درخت، از جمله مواردی است که از گذشته های دور تا به امروز مورد توجه پژوهشگران و محققان رشته صنایع چوب و کاغذ قرار گرفته است. در این تحقیق به مقایسه خواص آناتومی و بیومتری چوب درون و چوب برون درخت سنجد پرداخته شده است. به همین منظور، یک اصله درخت کاملا سالم سنجد بومی استان خراسان انتخاب و قطع شد. نمونه های آزمونی به ابعاد 2×2 سانتی متر و به طول 3 سانتی متر در محور شعاعی ساقه به صورت متوالی از ناحیه نزدیک به مغز (درون چوب) به سمت ناحیه نزدیک به پوست (برون چوب) برای انجام آزمایش های بیومتری و آناتومی چوب درخت سنجد تهیه گردید. ویژگی های بیومتری شامل طول الیاف، قطر حفره سلولی، ضخامت دیواره سلولی و قطر کلی سلول ارزیابی شدند. نتایج این بررسی ها نشان داد که تاثیر قسمت های مختلف ساقه بر ویژگی های بیومتری الیاف، در سطح بالایی معنی دار است؛ به طوری که با دور شدن از ناحیه مغز و نزدیک شدن به ناحیه پوست در محور شعاعی ساقه، ویژگی های بیومتری دارای یک روند صعودی می باشند. مطالعات میکروسکوپی چوب نزدیک به پوست درخت سنجد نشان داد که این گونه، جزو پهن برگان بخش روزنه ای، مرز حلقه رویش مشخص، دارای تیل، دریچه آوندی ساده و دارای منافذ بین دیواره آوندی از نوع متناوب با هاله های تحلیل رفته می باشد.

    کلیدواژگان: سنجد، بخش روزنه ای، متناوب، دریچه آوندی ساده
  • مجتبی رضانژاد دیوکلایی*، امین خطیری، علی حسن پور تیچی صفحات 251-263
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ویژگی های بیومتری، آناتومی و فیزیکی چوب درخت آلوچه و قابلیت کاربرد آن در صنعت چوب و کاغذ می باشد. به همین منظور سه اصله درخت کاملا سالم آلوچه به صورت کاملا تصادفی از باغ مرکبات واقع در استان مازندران انتخاب و قطع گردید. سه دیسک به ضخامت 5 سانتی متر در سه سطح ارتفاعی (قطر برابر سینه، 3 و 5/4 متر) از ساقه درخت قطع و نمونه های آزمونی  cm2×2 به طول cm 3 در جهت عرضی از مغز به سمت پوست به صورت متوالی تهیه و بررسی شدند. به سمت پوست از یک الگوی افزایشی پیروی می کند؛ به طوری که بیشترین میزان طول الیاف در ارتفاع برابر سینه در ناحیه نزدیک به پوست به میانگین 23/1 میلی متر و کمترین میزان آن در ارتفاع 5/4 متر در ناحیه نزدیک به مغز به میانگین 62/0 میلی متر محاسبه شد. اما روند تغییرات این ویژگی ها در محور طولی با افزایش ارتفاع از کنده به سمت تاج درخت، الگویی نزولی دارد. نتایج بررسی ها حاکی از آن بود که دانسیته خشک و بحرانی از مغز به سمت پوست درخت دارای روندی صعودی و از کنده به سمت تاج درخت دارای روندی نزولی می باشد.
    کلیدواژگان: آلوچه، نیمه بخش روزنه ای، دریچه ساده، دانسیته بحرانی
  • مائده میاحی، سعید میرریاحی*، محمدابراهیم مظهری، یدالله مهرعلی زاده صفحات 265-295

    آموزش عالی تحت تاثیر جهانی شدن است و جهانی شدن در تمامی سطوح و ابعاد آن تاثیر ژرفی بر جای گذاشته است. داوری طرح های معماری از مسایل روز آموزش عالی معماری است. معیارهایی که بتوان با آن ها طرح ها را ارزیابی کرد از دغدغه های قدیمی رشته معماری است. با شناخت نحوه داوری طرح های معماری در دانشگاه های مطرح جهان، امکان رشد کمی و کیفی آموزش عالی معماری فراهم می شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناخت تاثیرات جهانی شدن آموزش عالی بر آموزش و داوری طرح های معماری انجام شد. روش این پژوهش از نوع آمیخته (کمی- کیفی) است. گردآوری اطلاعات با استفاده از روش طبقه بندی و تنظیم اسناد صورت گرفت، سپس به بررسی و تحلیل محتوای آن ها مبادرت گردید و گزاره هایی استخراج شدند که معرف ویژگی های آموزشی و داوری دانشگاه جهانی هستند. به منظور آشنایی با روش های داوری طرح های معماری در دانشگاه های ایران از روش دلفی استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق ابزار پرسش نامه و مصاحبه باز با استادان معماری به عنوان اعضای خبرگان گروه معماری در دانشگاه های مطرح ایران انجام شد. یافته ها نشان داد تاثیرات جهانی شدن بر آموزش و داوری طرح های معماری را می توان به دو دسته شاخص های مربوط به فرایند طراحی که مولفه های برنامه درسی، دانشجو، اعضای هییت علمی، همکاری بین المللی، بودجه و نظام نوین ارتباط الکترونیکی را شامل می شود و معیارهای مربوط به ارزشیابی نهایی تقسیم کرد که هییت داوران، دفاع دانشجو، نحوه ارایه و پرزانته، نحوه تجزیه وتحلیل اطلاعات را دربرمی گیرد. نتایج نشان داد جهانی شدن داوری پروژه های معماری منجر به تشدید رقابت های دانشگاه ها، ارتقای استانداردهای آموزشی، افزایش سطح کیفی آموزش و داوری طرح های معماری خواهد شد.

    کلیدواژگان: طرح معماری، داوری، جهانی شدن، آموزش معماری، آموزش عالی، دانشگاه های ایران
  • طیبه میرجلیلی* صفحات 297-315
    این پژوهش با هدف بررسی میزان کاربرد مهارت های اشتغال پذیر فارغ التحصیلان دختر رشته معماری آموزشکده فنی وحرفه ای دختران انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- موردی، با هدف کاربردی است. نمونه موردمطالعه، 50 نفر از دانش آموختگان آموزشکده دختران یزد بودند که در فاصله سال های 88 تا 97 در رشته معماری فارغ التحصیل گردیده اند. فراوانی عوامل مداخله گر در اشتغال فارغ التحصیلان از جمله محدودیت های روش شناسی این پژوهش بوده است. اطلاعات لازم برای تحقیق حاضر، با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته و با استفاده از طیف 5گانه لیکرت جمع آوری شد. پایایی پرسش نامه حاضر به شیوه آلفای کرانباخ 882/0 به دست آمد. با توجه به اطلاعات حاصل از پژوهش، زمینه های شغلی که بیشترین جذب فارغ التحصیلان رشته معماری را داشته به ترتیب شامل، ترسیم (اپراتور و دستیار طراح)، طراحی، مطالعه و تحقیق، اجرا و نظارت بوده است. همچنین مهارت های موردنیاز بازار کار برای جذب و اشتغال فارغ التحصیلان دختر رشته معماری به ترتیب اهمیت عبارتند از: مهارت های فنی، مهارت های اجتماعی، مهارت به کارگیری فناوری مناسب، مهارت کار گروهی، تفکر و نگرش سیستمی، مهارت مدیریت کارها و پروژه ها، مهارت کار با داده ها و اطلاعات. بنابر یافته ها، به منظور افزایش ضریب اشتغال فارغ التحصیلان، سیاست گذاری و جهت گیری نظام آموزشی باید در راستای تقویت و ارتقای هرچه بیشتر مهارت های مورد تقاضا در بازار کار تغییر کند.
    کلیدواژگان: مهارت های اشتغال پذیر معماری، مهارت فنی، مهارت اجتماعی، آموزشکده فنی وحرفه ای، فارغ التحصیلان دختر رشته معماری
  • فرزانه عربعلی، فاطمه رقیمی* صفحات 317-343
    دوره سلجوقی اوج رشد هنرهای مختلف به ویژه هنر فلزکاری در قرن های 5 تا 7 ه.ق محسوب می شود. دو مکتب اصلی فلزکاری این دوره، شامل مکتب خراسان و مکتب موصل است که با استفاده از مواد با کیفیت و ابداع و نوآوری در فنون ساخت و موضوع تزیین توانستند از قطب های مهم فلزکاری در جهان اسلام شوند که حاصل آن، تولید ظروف و اشیا بسیار زیبایی است که در شکل ها و حجم های متنوعی ساخته شده اند. هدف این پژوهش علاوه بر شناخت روش های ساخت، تزیین ظروف و شناسایی و تحلیل نقوش به کاررفته در این آثار، میزان تاثیرپذیری هریک از این مکاتب بر یکدیگر است. سوال های مطرح شده در این تحقیق عبارتند از: تزیینات و نقوش موجود بر زمینه آثار فلزی دو مکتب خراسان و موصل کدامند؟ چه تفاوت ها و شباهت هایی در نقش ها و شیوه اجرای هریک از این دو مکتب فلزکاری وجود دارد؟ در این مقاله تحلیل و بررسی نقوش، به شیوه توصیفی- تحلیلی می باشد. با مقایسه اجمالی بین نقش های به کاررفته در آثار فلزی مکتب خراسان و مکتب موصل درمی یابیم که نقوش هر دو مکتب به شش دسته اصلی تقسیم می شوند و بین این نقوش، تفاوت ها و شباهت هایی از لحاظ ظاهری و مفهومی وجود دارد.
    کلیدواژگان: فلزکاری اسلامی، مکتب فلزکاری خراسان، مکتب فلزکاری موصل، طرح ها و نقش ها، تزیینات
  • الناز حیدری، جمال الدین مهدی نژاد*، پویا دولابی صفحات 345-361
    با توجه به بحران انرژی در جهان، نیاز است که معماران به یکی از عملی ترین راهکارهای مدیریت انرژی در ساختمان ها، به مبحث به کارگیری راهبردهای طراحی غیرفعال توجه کنند. با بهره گیری از روش های سرمایشی غیرفعال بومی و به روز کردن آن ها می توان به راهبردهایی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی سرمایشی در ساختمان های امروزی دست یافت. هدف اصلی از این پژوهش، یافتن و اولویت بندی راهکارهای غیرفعال از طریق افزودن احجام سایه انداز در فرم ساختمان با هدف افزایش سایه اندازی فرم بنا در آب وهوای گرم و مرطوب بوشهر است که بتواند ضمن حفظ آسایش حرارتی باعث کاهش بار انرژی مصرفی خنک کننده ها شود. روش تحقیق این پژوهش، روش ترکیبی می باشد که اطلاعات ساختمان های منتخب در آن با استفاده از برداشت میدانی جمع آوری و درنهایت به روش خوشه ای دسته بندی شده است. سپس در این مقاله به کمک نرم افزار دیزاین بیلدر، میزان مصرف انرژی سالانه ساختمان ها بررسی شده است. در این پژوهش ابتدا به بررسی ساختمان به لحاظ فرم، شکل، هندسه و جزییات پرداخته شد و فرم بهینه برای هر مدل استخراج گردید، سپس با تجمیع و تلفیق مدل های بهینه انتخابی، ساختمان های مدنظر دوباره بررسی شد و میزان کاهش مصرف انرژی تحلیل گردید. راهبردهای انتخاب سایه اندازها به گونه ای است که با ترکیب فرم مناسب و عناصر سایه انداز باعث می شود میزان مصرف انرژی ساختمان اول 25 درصد و ساختمان دوم 16 درصد کاهش مصرف انرژی اولیه سالانه را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: هندسه فرم، اقلیم گرم و مرطوب، سایه اندازی، کاهش مصرف انرژی، پوسته خودسایه انداز، دیزاین بیلدر
  • رقیه میرزابابالو*، هوتن ایروانی صفحات 363-374
    امروزه در معماری، تامین آسایش صوتی مطرح می باشد و توجه به مشکلاتی چون آلودگی های صوتی در محیط زیست و وضوح صدا و توزیع مناسب صدا در فضاهای معماری جایگاه ویژه ای دارد. درجه اهمیت و ضرورت پرداختن به آسایش صوتی در فضای استودیوها دوچندان می باشد. در این بین عناصر معماری موجود در راستای دستیابی به زمان واخنش بهینه، تاثیرگذار می باشد. با در نظر گرفتن شناخت ویژگی های آکوستیکی مواد، مصالح و فرم کالبدی، تاسیسات، عایق بندی و جانمایی در فضای معماری، کیفیت آکوستیکی، سه نمونه موردی استودیوهای رادیویی جام جم بررسی گردید. این پژوهش به صورت ترکیبی و روش تحلیل کمی با شبیه سازی در نرم افزار ادیون و به روش استدلال منطقی، شاخص های موثر در زمان واخنش بهینه محاسبه شده است. با استفاده از دستگاه 2260 investigator زمان واخنش موجود اندازه گیری شده و از طریق فرمول و رابطه میرایی سابین محاسبه و مقادیر به دست آمده با جداول خروجی نرم افزار اودیون مقایسه شده است. در استودیو شماره 2 زمان واخنش 0.29-0.3 ثانیه در فرکانس میانی 500 هرتز نزدیک به استاندارد می باشد که نشان از راستی آزمایی استفاده ازفرم هندسی مناسب، مصالح با جذب بالا و نبود ارتعاشات تجهیزات مکانیکی و الکتریکی در دستیابی به زمان واخنش بهینه بدون مداخلات ثانویه آکوستیکی می باشد.
    کلیدواژگان: معماری، آکوستیک، استودیو، زمان واخنش بهینه
  • ماهرخ موسوی نسب، ویدا تقوایی*، محمدابراهیم مظهری صفحات 375-393

    براساس منابع تاریخی و شواهد باستان شناختی، بهبهان واقع در دو مسیر برون منطقه ای خوزستان به فارس و خوزستان به اصفهان بوده است. به دلیل موقعیت سوق الجیشی منطقه از یک سو و قرارگیری بر سر شاهراه ارتباطی بصره به هندوستان، این منطقه به صورت بارانداز و استراحتگاه کاروان های تجاری بوده است. خصوصیت «پل- چهارراه بودن» شهر بهبهان، زندگی ساکنان آن را دارای دو رو کرده است؛ «اندرونی» و «بیرونی». این ویژگی به صورت یکی از مشخصه های فرهنگی مردم این منطقه، خود را در معماری خانه، با استفاده از الگوی «اندرونی- بیرونی» بروز داده است. پژوهش حاضر به تحلیل ساختار فضایی خانه های سنتی در شهر بهبهان می پردازد و در این خصوص از تکنیک نحو فضا استفاده می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل و مقایسه نظام فضایی پنهان خانه های سنتی بهبهان با در نظر گرفتن تاثیر حضور تجار در این شهر و به کمک نرم افزارهای نحو فضا بوده است. روش تحقیق این پژوهش ترکیبی از روش های کمی و کیفی است. در بخش تحلیل کمی، از داده های حاصل از نمودارهای توجیهی و نرم افزار، به منظور استخراج یافته ها استفاده شد و درنهایت یافته های به دست آمده به وسیله روش کیفی استدلال منطقی، تجزیه وتحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که به رغم استفاده از الگوی ثابت «اندرونی- بیرونی» در خانه های بهبهان، بر اساس میزان رفت وآمد اغیار، تفاوت هایی در نظام فضایی و الگوی چیدمان فضا در آن ها، وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوی اندرونی، بیرونی نظام پنهان فضایی نحو فضا خانه های سنتی بهبهان
  • سید حسین نشاط صفوی، حسن ذوالفقارزاده*، مصطفی مافی، اکرم اسفندیاری صفحات 395-410

    در دهه های اخیر استفاده از منابع طبیعی انرژی همچون نور و انرژی خورشید در بخش ساختمان سازی و معماری، بسیار مفید واقع شده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مکان قرارگیری بازشوها بر چگونگی توزیع جریان هوای داخلی برای آسایش حرارتی کاربران و تهویه طبیعی و نیز چگونگی توزیع فاکتور نور روز در فضا و میزان pmv، انجام گردیده است. بنابراین در راستای اهداف تحقیق، گردش هوا، سرعت باد، دمای هوا و عامل نور روز در 16 طرح از قرارگیری بازشوها در یک فضای معماری مسکونی معکب شکل در اقلیم گرم و خشک شهر یزد به عنوان مدل مطالعاتی بررسی شده است. در مقاله حاضر از روش مدل سازی کامپیوتری، مطالعات کتابخانه ای و میدانی بهره برده شده است؛ به این صورت که تحلیل های گردش هوا، سرعت باد، دمای هوا و میزان رضایت مندی کاربران (PMV) با استفاده از روش  CFDدر نرم افزار دیزاین بیلدر (Design Builder) و میزان توزیع فاکتور نور روز (DF)، نرخ یکنواختی (Uo) و شدت روشنایی (Illuminance) با استفاده از نرم افزار ریلوکس (Relux) انجام شده است. نتایج نشان می دهد که قرارگیری یک بازشو در جهت وزش باد غالب و دو بازشوی دیگر در جهات کناری آن، توانسته جریان و تلاطم هوایی مطلوب را با سرعت و گردش هوایی مناسب، به منظور ایجاد شرایط آسایش حرارتی کاربران در فضا فراهم آورد. در طرح انتخابی، میزان شاخص رضایتمندی کاربران از فضا (PMV) 5 درصد نسبت به سایر سناریوها بیشتر است. همچنین میزان توزیع عامل نور روز، شدت روشنایی و رسیدن به حد آسایش بصری نیز (نرخ یکنواختی= 0.6) در محدوده مناسبی است.

    کلیدواژگان: تهویه طبیعی، روش CFD، موقعیت بازشوها، آسایش حرارتی، نور روز
  • سید یوسف هاشمی* صفحات 411-427

    رشد روزافزون جمعیت و افزایش تولید مواد زاید، مدیریت پسماند شهری را ضروری کرده و متاسفانه به دلیل نبود مدیریت مناسب و استفاده از روش های نامطلوب، سلامت جامعه و محیط زیست نیز در معرض خطر قرار گرفته است. هدف این مطالعه تحلیل ارزیابی و بررسی چرایی تحقق نیافتن قانون مدیریت پسماند و ارایه راهبردهای مناسب در این حوزه می باشد و در راستای مطالعه موردی با تکنیکSWOT  و ماتریس کمی (QSPM)، شهرستان رامسر به عنوان منطقه جغرافیایی با ویژگی های خاص طبیعی و اکوتوریستی با جمعیت شناور فصلی انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار کتابخانه ای به همراه روش میدانی و پیمایشی (دلفی) استفاده شده است. جامعه آماری با روش نمونه گیری و طبق تکنیک دلفی 25 نفر انتخاب شده اند. داده ها نیز براساس تکنیکSWOT ، روش ماتریس کمی و برنامه ریزی استراتژیک (QSPM) تجزیه وتحلیل شده اند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که مدیریت پسماند شهری، با ایده راهبرد تهاجمی، اثربخشی مطلوبی خواهد داشت. ایجاد اشتغال و کارآفرینی مرتبط با حوزه تفکیک و بازیافت پسماند، به روزرسانی ناوگان حمل پسماند و تسهیل ضوابط و مقررات دولتی در زمینه کمک به سرمایه گذاران بخش خصوصی از جمله تاثیرات و پیامدهای مطلوب این رویکرد هستند. براساس تحلیل های صورت گرفته و راهبرد تهاجمی پیشنهادی، این گونه استنباط می شود که نقاط ضعف چشمگیر در ساختار شهری؛ اعم از مسایل درآمدی و مدیریت پسماند را می توان به کمک نقاط قوت و فرصت های موجود در قانون مدیریت پسماند، اصلاح کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت پسماند، شهر رامسر، SWOT، QSPM
  • امیر شایانیان، فاطمه مظفری قادیکلائی*، علی پهلوان صفحات 429-440
    آتریم ها در مراکز تجاری به عنوان یک سیستم منفعل خورشیدی می توانند علاوه بر تامین نور، مصرف سیستم های روشنایی و تهویه مصنوعی را کاهش دهند ولی در حال حاضر به دلیل به کارنگرفتن مصالح مناسب یا کمبود اطلاعات اقلیمی با فرمت های موردنیاز نرم افزارهای شبیه ساز انرژی، کلیه پژوهش های انجام شده در شهرهای مختلف استان تهران فقط با داده های هواشناسی فرودگاه مهرآباد انجام گردیده است که بعضا منجر به نتایج اشتباه شده است. این پژوهش با هدف مطالعه تاثیر جنس مصالح در کاهش مصرف انرژی در مراکز تجاری آتریمی در شمال و مرکز استان تهران با استفاده از نرم افزار دیزاین بیلدر انجام پذیرفته است و با اصلاح اطلاعات اقلیمی در منطقه موردمطالعه در راستای رفع این مشکل گام برداشته است. روش کلی این تحقیق، شبیه سازی با رویکرد مطالعه موردی و از نظر نوع، کاربردی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد علی رغم تحقیقات پژوهشگران گذشته که تاکنون انتظار داشتند افزایش مقاومت حرارتی مصالح همواره موجب کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها می گردد، در این تحقیق مشخص می گردد که در مراکز تجاری آتریمی (فروشگاه های زنجیره ای) در شمال و مرکز استان تهران، در صورت اصلاح داده های هواشناسی در خرداقلیم محل موردمطالعه و به دلیل گرمایش حاصل از تجهیزات داخلی فروشگاه های زنجیره ای، منجر به نتایج کاملا متفاوتی نسبت به تحقیقات پیشین می گردد؛ به طوری که افزایش مقاومت حرارتی مصالح در اقلیم شمال استان تهران موجب کاهش مصرف انرژی به میزان (7/24 درصد) می شود و برعکس در اقلیم تهران مرکزی موجب افزایش مصرف انرژی به میزان (7/13 درصد) می گردد.
    کلیدواژگان: آتریم، جنس مصالح، صرفه جویی در انرژی، دیزاین بیلدر، فروشگاه زنجیره ای
  • فاطمه هوشمند*، حمیده نکودری صفحات 441-452

    انتشار پیوسته آلاینده های نوظهور به محیط های آبی، به معضلی جهانی تبدیل شده است. پایداری طولانی مدت داروهای (آلاینده های نوظهور) تخلیه شده در فاضلاب حتی در مقادیر کم، یکی از مسایلی است که از لحاظ زیست محیطی پیامدهای بسیاری را در پی دارد. بهبود تجهیزات آنالیز آزمایشگاهی و نیز روش های آزمون، شناسایی این داروها را با غلظت کم در محیط زیست امکان پذیر کرده است. برای این منظور در تحقیق پیش رو برای اندازه گیری میکروآلاینده های معمول و پراستفاده دیکلوفناک، ایبوپروفن، ناپروکسن و سبکس [1] و میزان کاهش این داروها در سیستم تصفیه خانه های استان تهران (WP1-12) در دو دوره یک ساله از مرداد 1394 لغایت مرداد 1395 و سپس مرداد 1398 لغایت مرداد 1399 آزمایش های لازم انجام شد. محدودیت کمی [2] برای دیکلوفناک، ایبوپروفن، ناپروکسن و سبکس به ترتیب در محدوده بین 001/0تا 37 ، بین 005/0 تا 52، بین 001/0 تا 45 و بین 005/0 تا 48 میکروگرم بر لیتر با استفاده از روش HPLC به دست آمد. مقدار باقی مانده متوسط این داروها در تمامی تصفیه خانه ها (WP1-12) بین 46 الی 2 درصد است که میانگین حذف متوسط 7/57 درصد را نشان می دهد که بیشترین مقدار برای تیرماه و بیشترین حذف مربوط به اسفندماه است. همچنین در تمامی تصفیه خانه های موردمطالعه، درصد حذف ایبوپروفن بیشتر از سبکس و درصد حذف دیکلوفناک از همه بیشتر و درصد حذف ناپروکسن از همه کمتر بوده است. تحلیل های آماری نشان از عدم بستگی معنادار بین فصل های مختلف و مقدار اندازه گیری شده برای این آلاینده ها دارد.

    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب، ترکیبات دارویی، استخراج، HPLC
  • مصطفی جعفریان*، مسعود قاضی پور شیروان، مهدی بابائیان، مصطفی ایزدی صفحات 453-473

    یکی از کاربردی ترین روش ها برای ذخیره سازی انرژی گرمایی، استفاده از مواد تغییر فازدهنده (PCMs) است. در این پژوهش، تاثیر افزودن مواد نانوساختار بر برخی خواص مهم ترموفیزیکی PCMs شامل آنتالپی ذوب و ضریب نفوذ حرارتی بررسی شده است. برای این منظور از پارافین به عنوان PCM و از نانوذرات سیلیکا و اکسیدمس، با هدف ارتقای خواص حرارتی آن استفاده گردید. برای تولید نمونه ها، دقیق ترین روش ها به کار گرفته شد و آنالیز ریزساختارشناسی آن ها با میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM) انجام شد. آنتالپی ذوب با استفاده از دستگاه گرماسنج روبشی تفاضلی (DSC) و ضریب نفوذ حرارتی با استفاده از دستگاه فلاش لیزر (LFA) اندازه گیری شدند. آزمایش ها با آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل اصلی درصد وزنی نانوذره (در 3 سطح)، نوع نانوذره (در 2 سطح) و اندازه قطر متوسط نانوذره (در 3 سطح) و نیز پارافین خالص به عنوان نمونه شاهد، با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان دهنده کاهش آنتالپی ذوب نانوکامپوزیت با افزایش درصد وزنی نانوذره است، درحالی که اندازه نانوذره، تاثیر معناداری بر آن ندارد. همچنین تاثیر عوامل اندازه و نوع نانوذره در سطح 1 درصد بر ضریب نفوذ حرارتی Ne-PCMs معنی دار شده است. از آنجا که پارافین، ماهیت غیرقطبی دارد، نانوذره سیلیکا با آن واکنش بهتری داده است و خواص ترموفیزیکی نانوکامپوزیت ارتقا داده شده با نانوذره سیلیکا، به مراتب بهتر از اکسیدمس مشاهده شده است؛ می توان نتیجه گرفت که این نانوذره برای بهبود خواص ذخیره سازی انرژی حرارتی در PCMs موثرتر است.

    کلیدواژگان: آنتالپی ذوب، انرژی های تجدیدپذیر، ضریب نفوذ حرارتی، مواد تغییر فازدهنده، نانوفناوری
|
  • Mahsa Fatemi *, Nozar Monfared, Kurosh Rezaei-Moghaddam, Fatemeh Badzaban Pages 13-32
    Increasing human societies' need for food security and the development of new science and technology, such as the production of high-yielding cultivars, the use of chemical inputs and genetic engineering, have devastating effects on the environment and natural resources. Therefore, extensive efforts have been made to introduce alternative agriculture as one of the ways to achieve sustainable development. Organic farming is a type of sustainable agriculture with the aim of creating integrated, systematic and humane agricultural production systems that are not in conflict with environmental and economic benefits. The aim of this study was to investigate the factors affecting organic farming activities among farmers in Bushehr Province. Using a survey, this study collected data from 67 farmers in two regions of Bushehr Province using stratified random sampling method. The face validity and reliability of the questionnaire were confirmed by university professors and Jihad Keshavarzi Research Center and a pilot study, respectively. Cronbach's alpha coefficients ranged from 0.6 to 0.91. The findings of structural equation models of the both regions revealed that factors such as knowledge of organic farming principles, attitude toward environmental conservation, attitude toward human health, attitude to conventional agriculture consequences and attitude toward reference group were the main determinants of farmers` attitude and behaviors toward organic farming systems.  Finally, suggestions are presented to encourage farmers to use organic farming.
    Keywords: Attitude, Behavior, Environment, Organic, Sustainable agriculture
  • Sohrab Delangizan, Abdolhamid Papzan, Shirin Armand * Pages 33-48

    Taking into consideration the priority of providing healthy food for all society and eliminating all forms of nutritional deprivation mentioned in the Islamic Republic of Iran's Vision Policy of 1404 which declares the government's political commitment and overall determination in national-level policies to reduce hunger and malnutrition and achieve sustainable food security, the aim of the present study was to design a model for commercialization of organic products in Kermanshah Province. The present study used qualitative research methodology and with data foundation theory approach. The statistical population of the research included active professors in the field of organic products in the Faculty of Agriculture of Razi University, as well as city stores of organic products and experts of organizations related to the research topic. Targeted sampling was used first and then the snowball method. The number of participants in the study using the theoretical saturation index reached 19 people. Data was collected through in-depth interviews, direct observation, and library and online document study. The results of the research showed 27 main categories drawn paradigmatically. At the core of the paradigm model was the production and commercialization of organic products. Based on the findings in research of equipped laboratories, research and development of organic products in scientific centers, consumer disposable income level, marketing mix design, support rules and regulations, the need for a single organ in the field of organic products and alternative production process strategies were the most important factors influencing the commercialization strategies of clean (organic) products in the agricultural sector of Kermanshah Province.

    Keywords: Commercialization, Cleaner Production, Organic Farming, Organic Products
  • Rasoul Loghmanpour Zarini * Pages 49-71
    Since the correct selection and adaptation of the tractor to the equipment and vice versa and considering the justifying level of ownership in the agricultural economy and its efficiency and timely performance of agricultural operations play an important role, there is a need for great care and sensitivity in this matter. A farm manager or farmer will achieve complete success in applying mechanization when they achieve the highest degree of agricultural mechanization according to the working time with the minimum number of agricultural machines and the least amount of power. In this research, a decision-making computer system was designed and developed using Visual Basic programming language. This system is able to use effective and overlapping evaluation criteria to select the appropriate crop for the available power source and vice versa according to the crop calendar to perform mechanized operations. Finally, this system was used to measure flexibility and efficiency in a paddy field with an area of ​​8.6 hectares. The advantages of using the decision-making system developed in the study project include reduced consulting costs, elimination of personal preferences and reliance on technical and real knowledge, increased work efficiency, and prevention of energy loss, capital and over-compaction of farm soil. In addition, this system can be used for management, training and research purposes in the field of agricultural machinery.
    Keywords: Decision support system, Agricultural operations, Tractor, Agricultural machines, mechanization
  • Mostafa Jafarian, Jalal Baradaran Motie *, Rahim Azadnia Pages 73-91
    The presence of soil surface roughness and plant residues can slow down the erosion process, particularly on rainfed fields. The aim of this study was to select the most suitable tillage method, which has the highest soil surface roughness index and the lowest rate of the burial of plant residues. Three factors of plowing machine (Moldboard-plow, Moldboard-plow + Disc harrow, Disc plow and Chisel plow), speed (3, 5 and 7 km/h) and tillage depth (15-20 cm and 25-30 cm) were evaluated in a factorial experiment in a completely randomized design. The soil surface roughness was measured using a pin-meter. Image processing techniques were used to determine the percentage of burial of plant residues. The results showed that the effect of all main factors on the soil surface roughness index was significant and the highest and lowest roughness indices were related to moldboard plow (12.8cm) and Moldboard plow+Disc harrow (3.6cm), respectively. In addition, Chisel plows and Disc harrow+Moldboard plow treatment showed the lowest and highest rates of plant residue burial of 29.3% and 92.9%, respectively. Taking into account the results, chisel plow can be selected as the most suitable tillage method in terms of soil protection against wind and water erosion.
    Keywords: Tillage Soil protection Wind erosion Water erosion Image processing Pin, meter
  • Hossein Sabourifard *, Ahmad Entezari Pages 93-110
    For study of the effect of planting dates and irrigation intervals on quality and quantity performance of Nutrifeed Millet, an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications on four planting dates (22nd May, 2nd June, 13th June, 24th June) and three levels of irrigation (8, 11 and 14 days) in Neyshabour Agricultural College fields in 2019. Forage crop in the first and second harvest were assessed according to quantity characteristics (fresh and dry forage, leaf to stem ratio, number of tillers per plant, number of tillers in m2) and quality characteristics (total protein content, ash percent). The results indicated that by reducing the irrigation period time distance, fresh forage yield increased per unit area. With any delay in planting date, performance of fresh forage yield per unit area decreased. A decrease in the number of tillers at the second harvest caused an increase in protein and ash percentage because of the increase in leaf to stem ratio. Total dry matter, protein percentage, number of tillers in plant, weight of fresh stem decreased when time distance of irrigation periods increased. In addition, total dry matter, fresh leaf weight, protein performance value and fresh leaf weight decreased with delays in planting date.
    Keywords: forage, Morphological traits, dry matter, Efficiency, Agriculture
  • Kourosh Esfandiari *, Erfan Safarzadeh Pages 111-122
    Apple is a valuable agricultural product that can be dried in the form of slices to create much added value in the economic landscape. In the present research, a laboratory hot-air channel dryer was employed for economic optimization of the drying process of red apple slices by means of response surface methodology (RSM). In the RSM technique, by designing experiments in which all independent parameters are changed simultaneously, the simultaneous effect of all parameters on the test output(s) was determined which provided a complete picture of how the parameters affect the test output for the researcher. For designing the experiment by means of RSM in this research, two parameters of temperature and velocity of air passing through the dryer channel were selected as independent variables and two parameters of drying time and energy consumption were chosen as target (response) variables for optimization. In order to design the experiments by RSM approach, the central composite design (CCD) method was used. Finally, by performing pre-designed experiments and using analysis of variance (ANOVA), the optimal drying conditions of red apple slices were determined as the passing air temperature equal to 70 °C and the passing air speed equal to 3 m/s, where the amount of energy consumption and the drying duration of validation test were 1.51 kWh (in comparison to predicted value of 1.36 kWh) and 46 minutes (in comparison to predicted value of 41 minutes), respectively.
    Keywords: Drying Hot, air dryer Process optimization RSM Apple
  • Leila Zirjani * Pages 123-132
    In recent years, following the increasing attention to maintaining a healthy and balanced body weight, much research has been carried out on the use of sweeteners and finding alternatives. In this study, the reduction of sugar in cucumber jam formulation was investigated using stevia sweetener. In order to optimize the formula and produce low-calorie cucumber jam, two factors, sugar and stevia, were studied at three different levels (30, 50 and 100%). After production, the jam was refrigerated and its physicochemical and organoleptic properties including quality control tests, microbial tests and sensory evaluation were assessed in four time periods of immediately after production and 10, 20 and 30 days after production. The results showed that it is possible to replace the percentage of sugar in the formulation of cucumber jam with stevia and the sample containing 50% sugar and 50% stevia obtained good scores from sensory evaluators and can be used as diet cucumber jam.
    Keywords: Stevia, Cucumber, Sugar substitute, Natural Sweetener, Low Calorie Jam
  • Mani Ghanbari *, Masoud Dehghani Soufi Pages 133-144
    In this study, some physical, gravitational and mechanical properties of a type of lunar cabbage called Ghonabid were measured and evaluated. The results of the physical properties showed that the averages of large diameter, middle diameter, small diameter, arithmetic mean diameter, mean geometric diameter, surface area and spherical coefficient of lunar cabbage were 87 mm, 82.57 mm, 72.71 mm, 80.76 mm, 80.45 mm, 8.34 cm2, 0.922, respectively. The results of gravity properties showed that the averages of mass density, real density and porosity were 280.33 kg/m3, 928.76 kg/m3 and 69%, respectively. The mechanical properties evaluation tests showed that the averages of fracture stress, fracture strain, elasticity coefficient, degree of toughness, rolling friction coefficient and sliding friction coefficient of this plant were 1.12 MPa, 0.25, 4.24 MPa, 0.658 mJ/mm2, 0.05 and 0.64 in the order mentioned. Findings of this research can be widely applied in the design of machinery used in harvest, transfer, separation, grading, washing, quality inspection, maintenance, processing and food packing operations.
    Keywords: physical properties, gravity properties, Mechanical properties, Lunar cabbage
  • Tayyebeh Sataei Mokhtari, Fatemeh Shahdadi, Ali Salehi Sardoei * Pages 145-158
    In the current century, extensive research has been carried out on medicinal plants, and drugs of natural origin have opened new horizons for the community of doctors, pharmacists and researchers. The aim of this study was to investigate the effect of different solvents on the percentage of free radical scavenging DPPH and antioxidant activity of native medicinal plants in Jiroft city and six native plants (Achillea millefoliom, Thymus vulgaris, Satureja hortensis, Ziziphora Clinopodioides, Mentha piperita and Rosmarinus officinalis) were sampled for testing. Extraction of the aerial parts of plants was performed using 80% methanol, 50% ethanol, acetone 100% and hexane 100% solvents. The extraction time was 24 hours at ambient temperature using a stirrer. The amount of antioxidant activity was measured using 2 and 2 diphenyl-1-pyrrolidrazyl, DPPH free radical inhibitory concentration. Among the studied solvents in all six plants, the extracts extracted with 80% methanol solvent had the highest and the hexane solvent had the lowest free radical adsorption. Among the studied plants, peppermint extract with all four solvents (methanol IC50: 20.9 ppm, ethanol IC50: 34ppm, acetone IC50: 44.2ppm, and hexane IC50: 49.19ppm) had the highest antiradical activity and Ziziphora Clinopodioides (methanol IC50: 1090.78ppm, ethanol IC50: 1209.3ppm, acetone IC50: 1439.23ppm and hexane IC50: 1898.7ppm) had the lowest anti-radical activity. The findings of the present study showed that all the 6 studied medicinal plants had anti-radical properties and using 80% methanol extracts of these plants can be used as an antioxidant in various industries.
    Keywords: anti, Radical Properties DPPH Extract Habitat IC50 Medicinal plants
  • Saeed Reza Yaghoobi *, Abolfazl Lotfi Pages 159-173
    In order to evaluate the effects of surfactants on the herbicidal properties of different acetic acid to citric acid ratios, a two-factor factorial greenhouse experiment was conducted with a completely randomized design with three replications. The first factor had twelve levels including acetic acid to citric acid ratios of 100:0, 80:20, 60:40 and 50:50 at concentrations of 2, 5, 10% of the said ratios as foliar application. The second factor involved the use of surfactants CDEA, LAE, SLS, KECO and control (no-surfactant) together with acetic acid-citric acid mixture. The results showed that at higher acetic acid to citric acid ratios, dry weight and leaf area of wild oat and wild mustard significantly decreased while their mortality rates increased considerably. When used in combination with acetic acid-citric acid mixture, surfactant tend to enhance herbicidal properties more than two times, particularly at concentrations of 5 and 10%.  According to the results, acetic acid to citric acid ratios of 100:0 and 80:20 at concentrations of 5 and 10% when used with CDEA or LAE provided the highest efficacy for non-selective weed control.
    Keywords: weed, Management, Organic agriculture, Surfactant
  • Haleh Hemmati *, Roghieh Ashrafi Yorghanlu, Mahla Pirouzifard Pages 175-188
    The aims of this study were to produce biodegradable and antimicrobial films based on wheat gluten and investigate the effects of adding alginate gum (0 to 1.5%) and walnut leaf extract (800, 400 and 200 ppm) on their physical and chemical properties. The results showed that by adding different amounts of alginate gum and extract to the films, the solubility and permeability of the films to water vapor was significantly reduced. The film containing 1.5% gum and 800 ppm of the extract, had the lowest solubility (22.109%) and water vapor permeability at a rate of 5.039 -10 10-10 g / m.s. By adding the extract and increasing the concentration used in the composition of the films, there was a significant increase in the antioxidant content of the films. Thus, the film samples containing 800 ppm of extracts had the highest antioxidant capacity. Evaluation of the mechanical properties also showed that the addition of alginate extract and gum caused a significant reduction in the percentage of tensile strength and tensile strength of the films compared to the control sample. The maximum no growth halo diameters of the sample containing 800 ppm of the extract on E. coli and Staphylococcus aureus were 27.631 and 25.076 mm, respectively. The results illustrates that walnut leaf extract can be used as a natural preservative in combination with film for food packaging.
    Keywords: Wheat protein isolate, Alginate gum, Walnut leaf extract
  • Fatemeh Shahdadi *, Tayebeh Sataei Mokhtari, Ali Salehi Sardoei Pages 189-206
    In this study, experiments were carried out on six native medicinal plants of Jiroft (Thymus vulgaris, Satureja hortensis, Mentha piperita, Salvia officinalis, Rosmarinus officinalis and Achillea millefolium). Essential oils were obtained from the aerial parts of plants by hydro-distillation and analyzed by gas chromatography using mass spectrometric detection. The results showed that the highest amount of total phenolic compounds was related to Mentha piperita, Salvia officinalis sage essential oils (18.1 mg gallic acid/ ml) and the lowest amount of phenolic compounds was related to Satureja hortensis essential oil (4 mg gallic acid/ ml). Salvia officinalis essential oil had the highest percentage of free radical scavenging of DPPH in all concentrations and Satureja hortensis essential oil had the lowest. Chemical composition of the essential oils by GC/MS showed one common chemical compound of alpha-pinene was found in all the oils. Major composition oil of salvia officinalis were campher (33.60%), alpha-thujone (25.45%), 1,8-cineol (13.83%), alpha-pinene (7.01%) and beta-pinene 6.49%) while those of Achillea millefoliom were 1,8-cineol (24.37%), carvacrol (15.57%) and gama-terpinene (9.63%). Major composition oil of Thymus vulgaris were Thymol (56.23%), gamma-Terpinene (14.59%) and Cymene (13.49%) and those of Satureja hortensis L. were carvacrol (54.16%), gama-terpinene (28.87%) and Cymene (8.74%). Major composition oil of Mentha piperita were Menthol (40.34%) and Menthone (29.57%) and those of Rosmarinus officinalis were Verbenone (16.93), α-pinene (15.48), Camphor (11.99%) and Bornyl acetate (10.32%). In this study, it was found that the essential oils of all studied plants had phenolic compounds and antioxidant activity and could be used as natural antioxidants in the food and pharmaceutical industry.
    Keywords: Antioxidant activity, Chemical composition, Medicine plants, Total phenolic compounds
  • Vahid Bahrampour * Pages 207-213

    In this study, the effect of the number of follicle-stimulating hormone (FSH) injections with progesterone on ovulation in the non-reproductive season (winter) was studied in Kerman region, Iran. For this purpose, 160 Kermani sheep were selected with the same average weight 60 days after delivery and ranged in age from 5 to 7 years. They were divided into 4 groups according to age and weight; all groups except for the control treatment were treated with progesterone for 12 days via CIDR. After CIDR withdrawal, the first group was injected with 25 mg FSH on one day while the second group received 25 mg on the first day and 10 mg on the second day. The third group was injected with 25 mg FSH on the first day, 10 mg on the second day and 5 mg on the third day. After five days, the ewes were slaughtered and the number of corpus luteum on the ovaries was counted. The results showed that the number of days of FSH injection had a significant difference in the ovulation rate (P <0/05). The results of this study suggest that the injections of FSH on three consecutive days had the greatest impact on oocyte maturation and ovulation rate.

    Keywords: Ovulation, CIDR, Kermani sheep, FSH
  • Mohammad Najafian Ashrafi, Hooman Shaabani Asrami, Zeynolabedin Vosoughi Rudgar, Mohammad Ghorbanian Far *, Moein Dehghan Pages 215-225
    Wood and wooden products are one of the most important materials that have been traditionally used for building constructions. In this study, Mazandaran Sangdeh Beech and imported Georgian Beech wood were used. Physical properties (including dry and critical densities, shrinkage and swelling) and mechanical properties (including bending strength, modulus of elasticity, compression parallel to grain, shear parallel strength to grain, tensile strength parallel and perpendicular to grain, screw withdrawal strength and hardness) were investigated. Physical and mechanical tests were performed according to international standard methods such as ISO 3129 (2012) and ASTM (D143-14). The moisture content of all samples was 12% during mechanical tests. The mean dry densities of Sangdeh and Georgian beech were 0.61(g/cm3) and 0.65(g/cm3), respectively. The result showed that significant differences were observed among the properties of the mentioned species after T-test, except in critical density, radial shrinkage and radial swelling. Moreover, the obtained strengths of Georgian timber were significantly higher than the Iranian beech, which was attributed to the higher density of Georgian timber.
    Keywords: Beech wood, Density, Mechanical properties, physical properties
  • Amin Jorbandian * Pages 227-235
    To investigate the effect of wood extractives on thermal properties, wood of Elaeagnus angustifolia L. species was provided from the southern region of Hamadan. The Heartwood part was turned into wood powder.  Extraction of wood powder have been with Soxhlet method using ethanol-toluene solvents and in accordance with ASTM: D 1107-96 standard, T 204 OS-76 method. The extracted and unextracted wood powders, were examined by Thermal analysis device. The obtained graphs of Thermogravimetric analysis (TGA), Derivative of Thermogravimetric analysis (DTG) and Differential Thermal analysis (DTA) showed the wood extractives were the cause of occurred the weight loss due to degradation at higher temperature. Wood extractives have reduce on the degradation rate of thermal decomposition. The presence of extractives in wood caused greater thermal energy release due to the burning of these materials. The findings of this study demonstrated that the extractive materials in this wood increased thermal resistance.
    Keywords: Elaeagnus angustifolia L, wood extractives, Thermal analysis, Thermal resistance Thermogravimetric
  • Ali Hassanpoor Tichi *, Mojtaba Rezanezhad Divekolae, Amin Khatiri, MohammadMahdi Kazemian Pages 237-250

    Investigating changes in biometrics and anatomy of wood species in different parts of tree stems is one of the issues that have been of long interest to researchers in the wood and paper industry. In this study, a comparison of the anatomical and biometrical characteristics of heartwood and sapwood Elaeagnus angustifolia was made. For this purpose, a completely healthy tree native to Khorasan Province, Iran was selected and cut. Test specimens with dimensions of 2 × 2 cm and a length of 3 cm sequentially taken from near the pith (heartwood) to near bark (sapwood) were prepared for biometric and anatomical experiments. Biometric characteristics including fiber length, fiber lumen diameter, fiber diameter and cell wall thickness were evaluated. The results showed that the effect of different parts of the stem on the biometric characteristics of the fibers at the upper level was significant, so that biometric properties had an increasing trend as they moved away from the pith area and neared the bark area. Microscopic studies of wood close to the bark of the elaeagnus angustifolia showed that this species is of the ring porous hardwood species, with distinct growth ring, simple perforation plates and scalariform, alternate intervessel pits and presence of Tyloses.

    Keywords: Elaeagnus angustifolia, ring porous, alternative pits, simple perforation
  • Mojtaba Rezanezhad Divekolae *, Amin Khatiri, Ali Hassanpoor Tichi Pages 251-263
    The purpose of this study was to investigate the biometric, anatomical and physical characteristics of plum wood and its applicability in the wood and paper industry. For this aim, three completely healthy plum trees were selected and cut from citrus orchards located in Mazandaran Province. Three discs of 5 cm thickness at three heights (breast height, 3 m height, and 4.5 m height) were cut from the tree trunk in transverse direction and the test specimens were 2 cm × 2 cm × 3 cm- long from the pith to the bark and cut consecutively for examination. Fiber biometric properties including fiber length, fiber lumen diameter, fiber diameter, and cell wall thickness were evaluated. Physical properties including oven-dry density and basic density were calculated. Microscopic sections (transverse, tangential and radial) were prepared and evaluated in accordance with the list of the International Association of Anatomists of the World (IAWA) to study anatomical features. Examination of the anatomy of the plum tree showed that this wood is a semi ring porous hardwood that has distinct growth ring, heterogeneous rays, simple perforation plates, alternative intervessel pits and helical thickenings in vessel elements. In addition, the results of the plum tree biometrics showed that the biometric properties of the fibers in the radial axis of the stem from the pith to the bark follow an increasing pattern, so that the maximum fiber length at the breast height in the area close to the bark averages 1.23 mm and its lowest value at a height of 4.5 m in the area close to the pith was calculated to an average of 0.62 mm. However, in the longitudinal axis with increasing height from the trunk to the crown of the tree, a downward pattern was observed. The results showed that the oven-dry density and basic density from the pith to the bark of the tree had an upward trend and from the bottom of the tree to the crown of the tree had a downward trend.
    Keywords: Prunus Cerasifera, Semi ring porous, Simple perforation plates, basic density
  • Maedeh Mayahi, Saiid Mirriahi *, MohammadIbrahim Mazhari, Yadollah Mehralizadeh Pages 265-295

    Higher education is influenced by globalization having a profound effect on all levels and dimensions of higher education. Judging architectural designs is one of the current issues in higher education. Criteria that can be used to measure designs are old concerns in the field of architecture. By knowing how to judge architectural projects in the world's leading universities, it is possible to quantitatively and qualitatively develop higher education in architecture. Therefore, this study was conducted to identify the effects of globalization of higher education on education and judging architectural projects. The research method was mixed (quantitative-qualitative). Data was collected using the method of classification and arrangement of documents, after which their content was analyzed and propositions that represent the educational and judgmental characteristics of the world university were extracted. In order to get acquainted with the methods of judging architectural designs in Iranian universities, the Delphi technique was used. Data was collected through questionnaires and open interviews with professors of architecture at the departments of Architecture at prominent Iranian universities. The findings showed that the effects of globalization on the teaching and judging of architectural designs can be divided into two categories of indicators related to the design process, which included curriculum, students, faculty members, international cooperation, budget, and new electronic communication systems. Criteria for final evaluation included jury, student defense, presentation, and analysis of information. The results showed that the globalization of architectural project judging will lead to intensification of university competitions, upgrading of educational standards, improvement in the quality of education and judging of architectural projects.

    Keywords: Architectural design Judging, Globalization Architectural Education Higher Education Iranian Universities
  • Tayebe Mirjalili * Pages 297-315
    The aim of this study was to investigate the application of employable skills of female graduates in the field of architecture of girls' technical and vocational schools. The research method of this research was descriptive-case study with an applied purpose. The sample consisted of 50 graduates at Yazd Girls Technical and Vocational College who graduated in the field of architecture between 1988 and 1997. The frequency of interfering factors in the employment of graduates was one of the methodological limitations of this study. The necessary data for the present study was collected using a researcher-made questionnaire and using a 5-point Likert scale. The reliability of the present questionnaire was obtained by Cronbach's alpha of 0.882. According to research data, job fields that had the highest absorption of architectural graduates including plotting (operator and designer assistant), design, study and research implementation was monitored. The results of the present study indicated that the skills required by the labor market to attract and employ female architecture graduates were, in order of importance, technical skills, social skills, skills in using appropriate technology, teamwork skills, systematic thinking and attitude, work and project management skills, skills in working with data and information. According to the findings, in order to increase the employment rate of graduates, the policy and orientation of the education system should be changed in order to further strengthen and enhance the skills required in the labor market.
    Keywords: Architectural employment skills, Technical Skills, social skills, Technical, Vocational University, Female architecture graduates
  • Farzaneh Arabali, Fatemeh Raghimi * Pages 317-343
    The Seljuk period was considered the peak of growth and development of various arts, particularly the art of metalworking in the fifth to seventh centuries A.H. The two great schools of metalworking in this period included the Khorasanian School and Mosul School, which became grandees of Islamic metalworking employing quality materials as well as developing innovative techniques for decoration design and production. Their reputations led to production of charming, variously formed and sized objects and containers. This research aimed to identify and analyze production and decoration methods, analyze metal work motifs, to determine the degree of mutual interactivity of Khorasan and Mosul metalworking schools. This was carried out through describing, analyzing and comparing the motifs of the identified works. This research attempted to answer the following questions: What are the characteristics of Khorasan Metal School and Mosul Metal School’s works? Which decorations and motifs are seen in their work? How do motifs and designs of these two schools differ? Are there any similarities? This research was motivated to study the motifs of Khorasan and Mosul Schools. Based on historical facts and using a comparative style, this paper, descriptively and analytically, analyzed metalworking motifs of the two schools. With a brief comparison between the motifs used in the metal works of Khorasanian and Mosul schools, we found that the motifs in both schools could be divided into six main categories using the differences and similarities in terms of appearance and concept.
    Keywords: Islamic metal, working Khorasianian metal, working school Mosul metal, working school Designs, motifs Decorations
  • Elnaz Heydari, Jamaleddin Mehdinezhad *, Pouya Doulabi Pages 345-361
    Given the global energy crisis, architects need to focus one of the most practical energy management solutions in buildings, the issue of using passive design strategies.  By using indigenous passive cooling methods and updating them, strategies optimizing the cooling energy consumption in contemporary buildings can be achieved.  The main purpose of this study was to find and prioritize inactive solutions by adding shading volumes in building form to increase the shading of the building form in the hot and humid climate of Bushehr, which can reduce the energy consumption of coolers while maintaining thermal comfort. The research method of this study was a combination of field surveys to collect data on selected buildings and the cluster method to classify the data. Then, with the help of Design Builder software, the annual energy consumption of buildings was studied.  In the present study, the building was first studied in terms of form, shape, geometry and feature details and the optimal form for each model was extracted. By integrating and combining the selected optimal models, the buildings were re-examined and the amount of energy consumption reduction was analyzed. The shading selection strategies were such that by combining the appropriate form and shading elements, the energy consumption of the first building was reduced by 25% and the second building by 16%, reducing the annual initial energy consumption.
    Keywords: Form geometry Hot, humid climate Shading Energy consumption reduction Self, shading shell Design builder
  • Roghayeh Mirzababaloo *, Houtan Iravani Pages 363-374
    In contemporary architecture, sound comfort is a key concept and issues such as noise pollution, sound clarity and suitable sound distribution have a special place in architectural spaces. Therefore, sound clarity and suitable sound distribution in studios are the themes considered in the present study. In studio space, appropriate reverberation time is of great importance in creating sound clarity. All architectural elements in a studio play an effective role in achieving optimal reverberation time. With the aim of recognizing acoustic properties of substances, materials and physical form, installations, insulation, and location in architectural space, three studios of Jam-e Jam radio were investigated as case studies. This study is a mixed research conducted by means of qualitative analysis method. By using logical argumentation and performing simulation in AutoCAD and ODEON softwares, indicators affecting optimal reverberation time were calculated. The available reverberation time was measured using the 2260 investigator device, and calculated with Sabine's Damping Equation. Then, the obtained values were compared with Odeon's tables. The results showed the reverberation time of 0.29-0.3 seconds at a medium frequency of 500 Hz for Studio No.2. This value was close to the standard one, showing the validity of using a suitable geometric form, high absorption materials, and the lack of vibration of mechanical and electrical equipment to achieve optimal reverberation time without secondary acoustic interferences.
    Keywords: Architecture, Acoustics, Studio, Reverberation Time
  • Mahrokh Mousavinasab, Vida Taghvaei *, MohammadIbrahim Mazhari Pages 375-393

    According to historical sources and archaeological evidence, Behbahan was located on two extra-regional routes from Khuzestan to Fars and Khuzestan to Isfahan. This region has been a dock and a resting place for commercial caravans due to its strategic position on the one hand and its location on the highway connecting Basra to India on the other. The characteristic of "being a bridge-crossroads" of Behbahan city has made the life of its inhabitants have two faces; "interior" and "exterior". This feature, as one of the cultural characteristics of the people of this region, has manifested itself in the architecture of the house using the "interior-exterior" pattern. The present study analyzes the spatial structure of traditional houses in Behbahan city and uses the space syntax technique in this regard. The main purpose of this study was to analyze and compare spatial organization and hidden order of traditional houses in Behbahan, considering the impact of the presence of merchants in this city with the help of space syntax software. The research methodology was a combination of quantitative and qualitative methods. In the quantitative section, the data obtained from the explanatory graphs and software were used to extract the findings. Finally, the findings were analyzed by the qualitative method of logical reasoning. The results showed that despite the use of a fixed "interior-exterior" pattern in Behbahan houses, there are differences in their spatial order and space arrangement pattern based on the amount of commuting of strangers.

    Keywords: interior, exterior pattern Hidden spatial order Space syntax Behbahan traditional houses
  • Seyed Hossein Neshat Safavi, Hasan Zolfagharzadeh *, Mostafa Mafi, Akram Esfandiari Pages 395-410

    In recent decades, the use of natural energy sources such as light and solar energy in the field of construction and architecture has been very useful. The aim of this study was to investigate the effect of the location of openings on indoor air flow distribution for thermal comfort of users and natural ventilation, in addition to the distribution of daylight factor and pmv in space. Air circulation, wind speed, air temperature and daylight factor in 16 scenarios of placement of openings in a cube-shaped residential architecture was studied in the hot and dry climate of Yazd as a case study. In addition, in the present article, computer modeling method, library studies and field measurement were used. The analyses of air circulation, wind speed, air temperature and user satisfaction (PMV) were carried out using CFD method in Design Builder software and the amount of daylight factor (DF) distribution, uniformity rate (Uo) were analysed using Relux Software. The results indicated that the placement of one opening in the direction of the prevailing wind and the other two openings in its lateral directions provided the desired air flow and turbulence with appropriate speed and air circulation creating thermal comfort conditions for users in space. The amount of ventilation and air circulation in space, speed, temperature and distribution were balanced. In this scenario, the user satisfaction index (PMV) was 5% higher than other scenarios and the amount of daylight distribution and visual comfort (uniformity rate = 0.6) were in the appropriate range.

    Keywords: Natural Ventilation, CFD Method, Window position, Thermal Comfort, Daylight
  • Seyyed Yousef Hashemi * Pages 411-427

    Increasing population and increasing waste production have made urban waste management essential and unfortunately, due to lack of appropriate management and the use of undesirable methods, public health and the environment have been endangered. The purpose of this study was to evaluate and investigate why waste management laws are not implemented and to provide appropriate strategies using SWOT and quantitative matrix (QSPM) techniques for the case under study. The city of Ramsar was selected because of its special natural and ecotourism features and seasonal floating population. To collect data, library tools were used in addition to field and survey methods (Delphi). The statistical population was selected by sampling method and based on the Delphi technique, 25 people were selected. Data analysis was performed based on SWOT technique, quantitative matrix method and strategic planning (QSPM). The results of this study indicated that an aggressive strategy needed to be implemented in urban waste management for it to be effective. Creating employment and entrepreneurship related to the field of waste segregation and recycling, updating waste transportation fleet and facilitating government rules and regulations to help private sector investors were among the favorable effects and consequences of this approach. Based on the analysis and the proposed aggressive strategy, it was inferred that significant weaknesses in the urban structure including revenue and waste management issues could be remedied with the help of strengths and opportunities in waste management law.

    Keywords: Strategic Planning, Waste Management, Ramsar city, SWOT, QSPM
  • Amir Shayanian, Fatemeh Mozaffari Qhadikolaei *, Ali Pahlavan Pages 429-440
    Atriums in malls as a passive solar system can additionally on lighting, reduce the consumption of lighting and artificial ventilation systems. However, at present, due to the lack of suitable materials or lack of climatic information with the required formats of energy simulation software, all research conducted in different cities of Tehran Province have been carried out only with meteorological data of Mehrabad airport, which has sometimes led to erroneous results. This study was conducted to study the effect of materials in reducing energy consumption in commercial centers in the north and center of Tehran Province using Design Builder software and took steps in solving the issue by modifying climate information in the study area. The general method of this research was simulation with a case study approach and in terms of application type. The results of this study was in complete contrast to previous research which had expected the reduction of energy consumption in buildings by increasing the thermal resistance of materials. The present research findings based on atrium commercial centers (chain stores) in the north and center of Tehran and corrected meteorological data in the micro-climate of the study area showed that heating resulting from the internal equipment of chain stores led to completely different results from previous research. Thus, increasing the thermal resistance of materials in the northern climate of Tehran Province reduced energy consumption by 24.7% and in the central Tehran climate increased energy consumption by 13.7%.
    Keywords: Atrium, Material, Energy Saving, Design Builder, Chain Store
  • Fatemeh Houshmand *, Hamideh Neckoudari Pages 441-452

    The continuous release of emerging pollutants into aquatic environments has become a global problem. The long-term stability of drugs (emerging contaminants) discharged into wastewater, even in small quantities, is one of the many environmental consequences. Improvements in laboratory analysis equipment as well as test methods have made it possible to identify these drugs at low concentrations in the environment. For this purpose, in the current study on the size of diclofenac, Ibuprofen, Naproxen and Selex (Celecoxib) and the rate of reduction of these drugs in the treatment plant system of Tehran Province (WP1-12) in two “one-year” periods from August 2015 to August 2016 and August 2017 to August 2018, HPLC tests were performed. Limit of Quality (LOQ) for diclofenac, ibuprofen, naproxen and Selex were in the range between 0.001 to 37, 0.005 to 52, 0.001 to 45 and 0.005 and 48 micrograms, respectively. The average residual amount of these drugs in all refineries (WP1-12) was between 46 to 2%, showing an average elimination of 57.7%, with the highest amount in July and the highest removal in March. In addition, in all studied treatment plants, the removal percentage of ibuprofen was higher than Selex, the removal percentage of diclofenac was the highest and the removal percentage of naproxen was the lowest of all. Statistical analyses showed that there is no significant correlation between different seasons and the measured amount for these pollutants.

    Keywords: Pharmaceutical compound, Solid phase extraction, Wastewater Treatment Plant, HPLC
  • Mostafa Jafarian *, Masoud Ghazipour Shirvan, Mahdi Babaeian, Mostafa Izadi Pages 453-473

    One of the most practical methods for thermal energy storage is the use of phase change materials (PCMs). In this study, the effect of nanomaterial loading on some important thermophysical properties of PCMs including melting enthalpy and thermal diffusivity coefficient was investigated. Silica (SiO2) and copper oxide nanoparticles (CuO) were incorporated into Paraffin wax as a PCM to enhance its thermal properties. To produce the samples, the most accurate methods were used and their morphology was studied by field emission scanning electron microscopy (FESEM). Melting enthalpy and thermal diffusivity were measured by a differential scanning calorimeter (DSC) and a laser flash apparatus (LFA), respectively. The experiments were performed in a factorial arrangement in a completely randomized design with three main factors including the weight percentage of nanoparticles (three levels), the type of nanoparticle (two levels), and the size of the nanoparticles (three levels), and pure Paraffin wax as a control sample with three replications. The results showed that the melting enthalpy of the nanocomposite decreased with the increasing weight percentage of nanoparticles while the size of the nanoparticles displayed no significant effect. In addition, the size and type of nanoparticles affected thermal diffusivity coefficient of Ne-PCMs significantly (p<0.01). Since the enhancement of thermophysical properties of the nanocomposites containing silica nanoparticles was better than copper oxide, it can be concluded that this nanoparticle is more effective in improving the thermal energy storage properties of PCMs.

    Keywords: Renewable Energies, phase change materials, Melting enthalpy, Thermal diffusivity coefficient, Nanotechnology